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교수진

교수소개

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Professor
  • 배윤정교수 이미지
    배윤정 교수
    • 직책 교수
    • 전공분야 지역사회 영양, 무기질 영양
    • 연구실 충청북도 증평군 대학로 61 생명관 418호
    • 연락처 Tel : 043-820-5335
      E-mail byj@ut.ac.kr

▶ 학력

숙명여자대대학교 대학원 식품영양학과 졸업(이학박사)

숙명여자대대학교 대학원 식품영양학과 졸업(이학석사)

숙명여자대대학교 식품영양학과 졸업(이학사)


▶ 경력 

2023.4 – 현재 : 한국교통대학교 식품영양학과 교수

2018.4 – 2023.3 : 한국교통대학교 식품영양학과 부교수

2011.3 – 2018.3 : 신한대학교 식품영양전공 조교수

2021.9 – 현재 : 진천군 어린이급식관리지원센터 센터장

2015, 2020, 2025 한국인 영양소섭취기준 제정위원


▶ 학회 활동

2023.1 – 2023.12 : 한국식품영양과학회 학술운영위원

2023.1 – 2023.12 : 대한지역사회영양학회 사업이사

2022.1 – 2023.12 : 한국영양학회 정책이사

2019.1 – 2020.12 : Preventive Nutrition and Food Science 편집간사

2020.1 – 2021.12 : 동아시아식생활문화학회 학술이사

2020.1 – 현재 : 대한영양사협회 학술지편집위원회 위원

2018.1 – 현재 : 대한지역사회영양학회 편집위원

2015.1 – 2016.12 : 한국식품영양학회 편집이사


▶ 연구업적

[학술저서]

김미현, 배윤정, 성미경, 연지영, 이지선, 임희숙, 조혜경, 최미경 (2022). 식사요법 및 실습, 파워북

정현정, 배현주, 이경은, 김미현, 부소영, 최정화, 배윤정 (2022). 공중보건학(4판), 교문사

김미현, 배윤정, 연지영, 최미경 (2021). 현대인의 질환과 생애주기에 맞춘 영양과 식사관리(4판), 교문사

이현옥, 오세인, 최미경, 김미현, 연지영, 배윤정 (2021). 생애주기영양학(3판), 교문사


[학술논문]

∙ Bae YJ, Choi MK* (2023) Magnesium content of dietary supplements and its association with formulation type and price. Trace Elements and Electrolytes 40(3): 119-125

∙ Kim MH, Choi MK*, Bae YJ* (2023) Relationship between protein intake and grip strength in qualitative and quantitative aspects among the elderly in Korea results from the Korea National Health and Nutrition Examination Survey. BMC Geriatrics 23: 330

∙ Kim JY, Bae YJ* (2022) Regional differences in metabolic risk in the elderly in Korea. International Journal of Environmental Research and Public Health 19(18): 11675

∙ Hong SH, Bae YJ* (2022) Association between alcohol intake and the risk of sarcopenia: a systematic review and meta-analysis. Nutrients 14: 3266

∙ Bae YJ, Kim MH, Choi MK* (2022) Dietary mineral intake from nuts and its relationship to hypertension among Korean adults. Biological Trace Element Research 200(8): 3519-3528

∙ Bae YJ*, Cui XS, Shin SH (2022) Increased omega-3 fatty acid intake is associated with low grip strength in elderly Korean females. Nutrients 14: 2374

∙ Chung HY, Lee MK, Kim W, Choi MK, Kim SH, Kim EM, Kim MH, Ha JH, Lee H, Bae YJ*, Kwun IS* (2022) Issues pertaining to Mg, Zn and Cu in the 2020 Dietary Reference Intakes for Koreans. Nutrition Research and Practice 16(Suppl 1): S113-125

∙ Shin HY, Kim H, Jung S, Jeong EJ, Lee KH, Bae YJ, Suh HJ, Jang KI, Yu KW* (2021) Interrelationship between secondary metabolites and antioxidant capacities of Centella asiatica using bivariate and multivariate correlation analyses. Applied Biological Chemistry 64: 82

∙ Bae YJ*, Yu KW, Lee KH, Jang KI (2021) Association of the healthy eating index with metabolic abnormalities among middle-aged adults living in single-person households in Korea. Nutrients 13: 3937

∙ Choi MK, Bae YJ* (2021) Dietary calcium, phosphorus and osteosarcopenic adiposity in Korean adults aged 50 years and older. Archives of Osteoporosis 16(1): 89

∙ Choi MK, Bae YJ* (2020) Protein intake and osteosarcopenic adiposity in Korean adults aged 50 years and older. Osteoporosis International 31(12): 2363-2372

∙ Choi MK, Bae YJ, Kim MH* (2020) Nutritional evaluation of processed beverages sold in Korea focusing on calcium, potassium, magnesium, and boron contents. Journal of Food and Nutrition Research 59(3): 233-240

∙ Choi MK, Bae YJ* (2020) Dietary intake and urinary excretion of manganese in Korean healthy adults. Biological Trace Element Research 196(2): 384-392

∙ Choi MK, Kim MH, Bae YJ* (2020) Effect of silicon supplementation on bone and mineral (calcium, magnesium, and silicon) status in ovariectomized rats fed with low- and high-calcium diet. Trace Elements and Electrolytes 37(3): 129-138

∙ Kim JM, Bae YJ* (2020) Mineral intake status of community-dwelling elderly from urban and rural areas of South Korea: A cross-sectional study based on Korean National Health and Nutrition Examination Survey, 2013~2016. International Journal of Environmental Research and Public Health 17: 3415

∙ Bae YJ (2020) Fruit intake and osteosarcopenic obesity in Korean postmenopausal women aged 50-64 years. Maturitas 134: 41-46


[연구과제]

2023.2~2023.11 1인가구(청년 등) 식생활 안전관리 프로그램 개발 및 적용성 평가 연구. 식품의약품안전평가원

2021.4~2022.11 2020 한국인 영양소 섭취기준 활용 및 홍보 연구. 보건복지부

2022.2~2022.11 건강기능식품 기능성 평가 기술 고도화 연구. 식품의약품안전평가원

2020.2~2021.12 지역농산물 식재료 적합 품질특성 구명 및 품질기준 개발. 농촌진흥청

2017.3~2020.2 Osteosarcopenic obesity의 임상적 특징 및 관련 식이 인자 규명 연구. 미래창조과학부

2018.11~2019.11 세대별 식생활습관 라이프로그 기반 맞춤형 건강관리 콘텐츠 플랫폼. 중소기업기술정보진흥원

2021.8~2023.10 진천군 3차년도 지역사회통합돌봄 선도사업 모니터링 및 효과성 분석. 진천군

2018.5~2018.11 제7기 진천군 지역보건의료계획 수립 연구용역. 진천군 보건소